
AMEPA, dünya çapında bir başarı öyküsü. 1984 yılında AMEPA, çelik endüstrisi için yenilikçi ölçüm teknolojileri yaratmak amacıyla Metalürji Enstitüsü’nün üç personeli tarafından Aachen Teknik Üniversitesi’nin bir “yan ürünü” olarak kuruldu.

Zaten 1986’nın sonunda AMEPA, erimiş çelik metalürjik potalara dökülürken cürufun elektromanyetik tespiti için Alman pazarına bir sistem getirmişti. Bu ölçüm sistemi, çelik saflığında önemli bir iyileşme anlamına geldiğinden anında başarılı oldu.
Sadece iki yıl sonra, 1988’de AMEPA, Amerika ve Japonya’da ilk cüruf tespit sistemlerini kurdu. Kuzey Amerika pazarının büyüklüğü ve önemi nedeniyle, AMEPA AMERICA INC., 1994 yılında Cleveland, Ohio’da kuruldu.
Bugün AMEPA‘nın 60 çalışanı vardır. Bugüne kadar 34 ülkede kurulu 400’den fazla sistem, AMEPA Cüruf Algılama Sistemlerini çelik endüstrisinde dünya çapında bir standart haline getirmiştir. Küresel bir dağıtım ve hizmet ağı, müşterilere herhangi bir AMEPA sistemini satın almadan önce ve sonra kişiselleştirilmiş hizmeti garanti eder.
AMEPA, çelik endüstrisindeki şirketlerle yakın iş birliği içinde, son yıllarda, bazıları dünya çapında ilk kez kullanıma sunulan ek yenilikçi ölçüm sistemleri geliştirdi. Çelik fabrikalarında kullanılan başlıca AMEPA ürünleri şunlardır:
ESD – Elektromanyetik Cüruf Tespit Sistemi

Yüksek kalitede çelik üretilecekse, en önemli ön koşul cürufsuz çelik dökümüdür.
AMEPA, sensörlerle donatılmış 2000’den fazla çelik potası için elektromanyetik cüruf algılama sistemi ESD ile dünya çapında tartışmasız pazar lideridir.

Üretim sürecinde çelik, bir potadan diğerine birkaç kez dökülür.
Ancak sürecin her aşamasında ortaya çıkan cüruf bir sonraki potaya aktarılmamalıdır. Özellikle cürufun taşıdığı kalıntılar kaliteli çelik üretimini olumsuz yönde etkiler.

AMEPA tarafından geliştirilen elektro manyetik algılama sistemi bu sorunu başarıyla çözmektedir. Halihazırda dünya çapında sensörlerle donatılmış 2000’den fazla pota ve ESD kurulu 250 sistem bulunmaktadır. Yılda 370.000.000 tondan fazla çelik bu sistemler tarafından denetlenmektedir.
AMEPA cüruf tespit sistemlerini dünya çapında bir standart haline gelmiştir ve AMEPA bugün konusunda liderdir.

Çelik fabrikası ortamında, tüm ölçüm ekipmanlarının ve sensörlerin güvenilirlik ve sağlamlık açısından en yüksek talepleri karşılaması beklenir. Örneğin sensörler 800 ° C’ye kadar sıcaklıklarda çalışmalıdır.
Bu teknolojinin pazarındaki başarı, AMEPA‘nın bu zorlukları başarıyla karşıladığını kanıtlamaktadır.
TSD – Termografik Cüruf Tespit Sistemi

1999’dan beri, Termografik Cüruf Algılama sistemi TSD, konvertörlerde başarıyla kullanılmaktadır. Burada, çeliğin ve cürufun farklı emisyon değerleri kızılötesi aralıkta analiz edilir. Bu sistem, konvertör ve gövdesinde herhangi bir sensöre ihtiyaç duymaz. Kullanılan kamera çelikhane ortamına dayanıklı ve geniş aralıklıdır.

Ocak devirme işlemi sırasında BOF & EAO cürufunun transferi, günümüzün çelik üretim sürecinde önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Cüruf transferini kontrol etmek için ölçülmesi gerekir. AMEPA’nın yeni cüruf algılama sistemi TSD, bu aktarımı termografik analiz yoluyla ölçer.

Fizik kanunları, vücut sıcaklığı mutlak sıfırın üzerinde olduğunda elektro manyetik enerjinin yayıldığını belirtir. Yayılan enerji miktarı bileşim, yüzey özellikleri ve sıcaklık gibi faktörlere bağlıdır. Temassız sıcaklık okumaları bu yayılan enerji ile ölçülür. Radyasyon faktörleri, aynı sıcaklıktaki nesnelerin ayırt edilmesine de izin verir.

Bu, bileşim ve / veya yüzey özellikleri arasındaki fark nedeniyle mümkündür. Erimiş metal aktarılırken, çelik ve cüruf yaklaşık olarak aynı sıcaklığa sahiptir. Ancak bileşim ve yüzey özellikleri farklı olduğundan yüzeyde akan cüruf belirlenebilir.
İnsan gözü, erimiş akışta beyazdan sarıya geçişi görerek çelik ve cürufu birbirinden ayırır. Ancak yüksek radyasyon yoğunluğu nedeniyle bu geçişi belirlemek çok zordur. Özel bir kızılötesi kamera ve gelişmiş görüntü işleme ile, erimiş metal akışı önemli ölçüde daha büyük bir kontrast gösterecek şekilde görüntülenebilir. Örneğin, çelik cüruf kontrastı sarıdan yeşile geçiş olarak gösterilebilir.
RSD – Artık Cüruf Tespit Sistemi

Sürekli döküm makinelerinin tandişindeki artık çeliğin hassas bir şekilde ölçülmesine yönelik RSD sistemi, tandişten elde edilen verimi en üst düzeye çıkarır. Bir çelik sınıfının diğerine geçmesi durumunda, sistem döküm yolunda birbirine karışan bölgeyi en aza indirir.

Bu, bileşim ve / veya yüzey özellikleri arasındaki fark nedeniyle mümkündür. Erimiş metal aktarılırken, çelik ve cüruf yaklaşık olarak aynı sıcaklığa sahiptir. Ancak bileşim ve yüzey özellikleri farklı olduğundan yüzeyde akan cüruf belirlenebilir.

AMEPA tarafından geliştirilen “artık çelik detektörü”, bir tandişte kalan çelik miktarını, yeni bir kalite çelik dökülmeden önce neredeyse tamamen boşaltılabilecek kadar hassas bir şekilde ölçer. Bu, önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlar.

Bu uygulamada da sensörlerin ve ölçüm bileşenlerinin katı işletme ve hassasiyet gereksinimleri karşılaması gerekir.
AMEPA ve ürünleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.amepa.de adresini ziyaret edin.